3

Ukrainian Journal of

Food Science

 

ISSN 2409-4951

(Online)

 

ISSN 2310-1008

(Print)

 

 

Засновник:

 

Національний університет харчових технологій,

Київ, Україна

 

www.nuft.edu.ua

 

 

 

 

 

 

Індексація:

 

1. EBSCO

 

2. Google Scholar

Google

 

3. ROAD

Directory of Open Access Scholarly Resources

 

4. Chemical Abstracts Service Source Index (CASSI)

 

5. FSTA (Food Science and Technology Abstracts)

 

6.Index Copernicus

 

7. Ulrichsweb

En Ua

 

Archiv

 

2013, Vol.1, Is.1

2013, Vol.1, Is.2

 

2014, Vol.2, Is.1

2014, Vol.2, Is.2

 

2015, Vol.3, Is.1

2015, Vol.3, Is.2

 

2016, Vol.4, Is.1

2016, Vol.4, Is.2

 

2017, Vol.5, Is.1

2017, Vol.5, Is.2

 

2018, Vol.6, Is.1

2018, Vol.6, Is.2

 

2019, Vol.7, Is.1

2019, Vol.7, Is.2

 

2020, Vol.8, Is.1

2020, Vol.8, Is.2

 

2021, Vol.9, Is.1

2021, Vol.9, Is.1

 

2022, Vol.10, Is.1

2022, Vol.10, Is.2

 

2023, Vol.11, Is.1

2023, Vol.11, Is.2

 

 

Адреса редакції:

 

Ukrainian Journal of

Food Science

Національний університет харчових технологій
Вул. Володимирська, 68
Київ, 01601
Україна

 

 

E-mail: Ukrfoodscience@meta.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Головна
  • Редакційна колегія
  • Інструкції авторам
  • Етика, Авторське право

 

Приклад статті

Приклади анотацій

 

Вимоги до статті

1. Загальні вимоги

1.1 Мова статті - англійська
1.2

Стаття повинна прямо стосуватися харчової науки

1.3

Стаття має бути цікавою для світової наукової спільноти. Редакція не розглядає статті, які представляють інтерес лише для вчених певної країни.

1.4

Стаття має бути дослідницькою. У статті мають відображатися результати наукових досліджень та їх пояснення.
Оглядові статті публікуються за узгодженням із редакцією, із наступним рецензуванням. Автором оглядової статті може бути лише вчений, який має значних дослідницький досвід за тематикою статті.

1.5

У статті мають бути проаналізовані напрацювання вчених з усього світу. На основі аналізу сучасних статей із англомовних журналів має бути доведена актуальність теми у світі, визначені питання, які потребують вирішення, сформульовані мета і задачі досліджень.
Зазвичай відсоток українських статей у списку літератури не повинен перевищувати частку українських розробок за тематикою досліджень відносно світових.

1.6

Результати дослідень мають бути обгрунтовані, пояснені та порівняні із результатами інших авторів з усього світу.
Не розглядаються статті, у яких констатуються лише результати досліджень без детального пояснення і порівняння. Лише констатація результатів експерименту або статистичних даних не має наукової цінності.

1.7

Типи статей, які журнал не публікує:
1. Статті, у яких під виглядом наукових задач наводиться вирішення практичних (інженерних) задач, наприклад: розробка (проектування) технології, обладнання, схеми автоматизації, програмного забезпечення та інші.
2. Статті, наукова цінність яких нині є під сумнівом, наприклад:
- виведення рівняння регресії процесу та його оптимізація;
- оптимізація складу продукту відомими методами (цю задачу нині успішно виконують студенти, і вона стала інженерною);
- просте вимірювання властивостей нового продукту (такі задачі постійно вирішують інженери у практичній діяльності, не публікуючи результати);
- статті, присвячені відповідності властивостей продукту чинним стандартам;
- просте наведення (переписування) статистичних даних з інших джерел;
- просте наведення даних соціологічного опитування;
- статті, з яких детально не зрозуміло методи досліджень для кожного наведеного результату.

Редакція критично ставиться до:

- «типових» статей, наприклад, додавання до відомого продукту добавки та визначення зміни ряду типових властивостей.
- статей, де наводяться ряд результатів без визначення залежності;
- статей із описом впливу певних факторів на декілька несумісних між собою показників («Вплив добавки на в’язкість, жирність, функціональні властивості, антиоксидантну здатність та сенсорні показники продукту»). Натомість редакція очікує результати впливу певного фактору на певний показник, із детальним обгрунтуванням, поясненням і порівнянням результатів.
- до оглядових статей авторів, які не мають значного дослідницького досвіду за тематикою статті
- до статей із локалізованою географією списку публікацій.
*Наведені обмеження є дискусійними, винятки можливі, а рішення щодо наукової цінності статті приймають рецензенти.

 

2. Оформлення статті

2.1

Формат сторінки

А4
Всі поля – 2 см.
Абзац – 0.75 см.

2.2

Шрифт всіх елементів статті

Times new Roman,
Розмір шрифту – лише 14
Інтервал – 1. Відступи до і після абзацу недопустимі.

2.3

Вимоги до таблиць

Розмір шрифту – лише 14.
Шрифт «шапки» таблиці - жирний.
Таблиці мають розміщуватися у книжному форматі, і вільно вміщатися у ширину і висоту сторінки.
Великі словосполучення і речення не можна розміщувати в таблицях.
Не можна розривати слова у комірках таблиці.

2.4

Ілюстрації

Рисунки виконуються у графічних редакторах. Всі елементи рисунку (типи, товщина і колір ліній, шрифт текстів та ін.) мають вільно редагуватись у наявному програмному забезпеченні (наприклад, Corel, Autocad та ін). Оригінальні файли рисунків мають бути надіслані у редакцію.

Рисунки у растрових форматах (bmp, gif, jpeg, tif) або у форматі pdf не можуть вільно редагуватись і не приймаються до розгляду.

Використання сканованих рисунків і знімків з екрану не допустимо.

Шрифт на рисунках має бути співрозмірний шрифту у тексті статті.
Колір всіх елементів рисунку – лише чорний (не сірий).
Фон рисунку – лише білий.
Допускається використання кольорових рисунків для зображення полів зміни фізичних величин, за умови якісного опрацювання їх у графічних редакторах і наведення чіткої легенди.
Фотографії дозволяється розміщувати як виняток, якщо інформація на них має значну наукову цінність. Фотографії експериментальних стендів не мають наукової цінності.

2.5

Рекомендації до діаграм і графіків Excel

Шрифт – Arial 9, прямий, жирний. Нумерація кривих – курсив.
Розмір маркеру – 3-4.
Точність значень (кількість цифр після коми) на осях має бути однаковою і мінімально можливою.
Товщина осей і сітки – 0.5, товщина кривих – 1–1.25.
Криві мають бути пронумеровані, і розшифровані під назвою рисунку.
Використання автоматичної легенди не рекомендується.

3. Розмір статті

3.1

Мінімальний розмір оригінальної дослідницької статті

10 сторінок без врахування анотацій і списку літератури

3.2

Оглядова стаття

Зазвичай оглядові статті великі за обсягом, і складають понад 25 сторінок (без врахування списку літератури).

 

4. Структура статті. Обов’язкові розділи статті.

4.1

Вступ

У Вступі потрібно лаконічно описати наукову проблему, навести аналіз світових напрацювань за тематикою досліджень, встановити невирішені питання, сформулювати мету і завдання досліджень.
Кожне твердження, заява, відомий факт потребують посилання на літературу.
У Вступі не можна описувати практичні проблеми та розробки, та наводити відомі факти, що не впливають на мету досліджень.
Рекомендований розмір втсупу - 0.5-1 стор.

4.2

Матеріали і методи

 

4.2.1. Рекомендовані підрозділи:
Матеріали, які досліджується (продукт, технологія, сплав, теорія, методика, спосіб, підприємство, спільнота…).
Підготовка дослідних зразків
Порядок проведення досліджень.
Опис методів, експериментальних стендів.
Опрацювання результатів досліджень

4.2.2.Цей розділ потрібно представити у вигляді детальної інструкції так, щоб будь який вчений світу міг повторити Ваші дослідження та отримати аналогічні результати.
4.2.3.Не робити детальний опис методики можна лише якщо вона описана у сучасній англомовній статті, яка доступна в мережі інтернет. В інших випадках потрібно детально описувати кожну методику.

4.3

Результати і обговорення

4.3.1.Доцільно виділити окремі підрозділи.
4.3.2. Потрібно навести отримані результати, їх математично-статистичний аналіз, детально пояснити (!) кожен результат (чому саме такий результат) і порівняти їх із результатами інших вчених з усього світу.

4.4

Висновки

Рекомендується наводити пронумеровані висновки (як в авторефераті).

*За необхідності можна додавати інші розділи та розділяти наявні на підрозділи

5. Список літератури

5.1.

Не можна (!) посилатись на національні стандарти, технічні умови, підручники, конспекти лекцій, лабораторні практикуми та іншу ненаукову літературу.

5.2

Не можна посилатись на дисертації та автореферати.

5.3.

Посилання на патенти доцільно не виносити в список літератури, а робити у тексті статті, вказавши лише номер та назву патенту.

Правила оформлення списку літератури

5.4.

Оформлення посилань у тексті статі:


Кількість авторів
у публікації

Стиль цитування у тексті

1

(Arych, 2019)

2 і більше

(Bazopol et al., 2021)

Приклад цитування у тексті: It is known (Bazopol et al., 2006; Kuievda, 2020), the product yield depends on temperature, but, there are some exceptions (Arych, 2019).
Будь ласка, не використовуйте понад 2 цитати у одних дужках. Вказуйте конкретне джерело, звідки взята інформація.
Список літератури сортується за алфавітом, і не нумерується.

5.6

Всі елементи посилання розділяються лише комами.

5.7

Ініціали пишуться після прізвища.

5.8

Посилання на статтю:
Автор А.А., Автор Б.Б. (рік видання), Назва статті, Назва журналу (курсивом), Том(номер), сторінки.

Ініціали пишуться після прізвища.
Приклад:
Popovici C., Gitin L., Alexe P. (2013), Characterization of walnut (Juglans regia L.) green husk extract obtained by supercritical carbon dioxide fluid extraction, Journal of Food and Packaging Science, Technique and Technologies, 2(2), pp. 104–108.

5.9

Посилання на книгу:
Автори (рік), Назва книги (курсивом), Видавництво, Місто.
Приклад:
Wen-Ching Yang (2003), Handbook of fluidization and fluid-particle systems, Marcel Dekker, New York.

5.10

Посилання на електронний ресурс:
Виконується аналогічно посиланню на книгу або статтю. Після оформлення даних про публікацію пишуться слова “Available at:” та вказується електронна адреса.
(2013), Svitovi naukovometrychni bazy, Available at: http://www.nas.gov.ua/publications/q_a /Pages/scopus.aspx

5.11

Список літератури оформлюється лише латиницею.
Елементи списку українською та російською мовою потрібно транслітерувати. Для транслітерації з українською мови використовується паспортний стандарт (лише символи англійського алфавіту, без хвостиків, апострофів та ін).
Зручні сайти для транслітерації:
З української мови
http://translit.kh.ua/#lat/passport
З російської мови
http://ru.translit.net/?account=mvd

 

6. Оформлення анотації
Просимо звернути увагу, що анотація – це не доповнення до статті, а повністю окремий текстовий документ, у якому лаконічно представлені результати досліджень без посилання на статтю.


6.1.

Анотація розділяється на розділи аналогічно статті:
Вступ
Матеріали і методи
Результати і обговорення
Висновки

6.2.

Розміри підрозділів анотації (без винятків):
6.2.1. Вступ – до 3 рядків;
6.2.2. Матеріали і методи – до 5 рядків;
6.2.3. Результати і обговорення – пів (!) сторінки
6.2.4. Висновки – 2 рядки.
6.2.5. Ключові слова (рекомендується 5 слів (!), саме слів, не словосполучень).

6.3.

Вміст підрозділів анотації
6.3.1. Вступ. Не більше 3 рядків. Доцільно описати актуальність теми або мету досліджень, або постановку задачі. Загальновідомі факти описувати не можна.
6.3.2. Матеріали і методи. До 5 рядків. Вказати, які матеріали досліджуються, і які методики використані для кожного етапу досліджень. Якщо методика є загальновідомою у світі, її можна не згадувати.
6.3.3. Результати і обговорення. Пів сторінки. У цьому розділі потрібно лаконічно представити конкретні результати з цифрами, оптимальними та раціональними значеннями, умовами, режимами, а також лаконічно їх пояснити.
6.3.4. Висновки. 1-3 рядки. У висновках не потрібно повторювати інформацію із Результатів. Доцільно звернути увагу на наукову новизну отриманих результатів.

6.4.

Анотація має бути максимально інформативною. Не рекомендується використовувати «воду» («...отже, таким чином, на основі проведених експериментальних та аналітичних досліджень нами було встановлено…»), без цих слів суть анотації не зміниться, а лаконічність, інформативність, конкретність підвищиться.

6.5.

У анотації не можна посилатись на статтю ("У статті наведено"). Всі твердження мають бути зрозумілими із анотації. Не можна обмежуватися констатацією наявності результату у статті. Кожний результат потрібно лаконічно описати у анотації.

6.6.

Потенційний читач має знайти головну інформацію, не звертаючись до статті.

 

7. Стаття оформлюється у одному файлі у такій послідовності:

7.1. Назва
7.2. Автори (вказується лише повне ім’я (без по-батькові) і прізвище, наприклад «Денис Озерянко»)
7.3. Організація
7.4. Анотація
7.5. Ключові слова
(пункти 1-5 виконати спочатку англійською мовою, а потім – українською).
7.6. Текст статті
7.7. Інформація про авторів:
повне ім’я, по-батькові і прізвище,
посада,
організація,
телефон (бажано з вайбером),
електронна адреса.
7.7. Контактні дані (ПІП, телефон (вайбер), електронна адреса) відповідального автора

Просимо не ігнорувати вимоги до оформлення.
Статті, у яких не виконані вимоги до оформлення, не розглядаються і не приймаються до повторного розгляду протягом року.


Стаття надсилається за електронною адресою:

Ukrfoodscience@meta.ua


* Члени редакційної колегії не уповноважені коментувати редакційну політику, вимоги до оформлення статті та зауваження рецензентів.
* Спілкування редакції з авторами - лише електронною поштою
* Стаття ставиться в чергу на опублікування після остаточної згоди рецензентів